Viggo Hangård går i Täbys Enskilda gymnasium och är 18 år. Han har stor passion för politik och kultur. För Orakel PR spanar han trender och bidrar med intressanta insikter kring en yngre målgrupp.

Det personliga sociala medievarumärket är viktigt. Man vill vara den som får mest likes eller blir omtalad, vara den som först delar något och upptäcka en trend och få credd. Man tävlar lite om vem som är först med att dela viktiga nyheter. Samtidigt får man inte se konstig ut eller dela fel saker eller något som folk inte förväntar sig av dig. Man vill gärna framstå som en god människa som har koll.

 

Social medieaktivism och humor på Instagram

Instagram är utan tvekan den kanal som används mest bland mina vänner. Den är lättsmält och har blivit som en standardapp. Mestadels kollar vi stories och tar oss igenom ganska många och scrollar fort, så det gäller att innehållet fångar ögat snabbt. Vi följer kompisar, mycket humorkonton och memekonton. Det är vanligt att vi delar många humorklipp och att många engagerar sig i ”Tagga en kompis som gör det här”. Den humor vi gillar bäst är pinsamma situationer och det som vi själva kan relatera till. Korta klipp och snabba punchlines. Ett exempel är SVT Humor med riktigt gamla klipp från arkivet.

Vid sponsrade inlägg på Instagram så vill vi gärna ha engagerande innehåll, videos och klara färger. Det bör även vara en länk till Instagramprofilen och inte direkt till hemsidan, då trycker man ofta bort det eftersom man inte vill slussas vidare till en annan kanal. På själva Instagramprofilen gäller det att förhandsvisningen ser snygg ut, de tre första inläggen bör vara sammanhängande och behandla samma ämne, bilder i ett kollage är även väldigt snyggt.

En annan sak som engagerar oss är politiska frågor. Jag skulle säga att det är en trend med social medieaktivism just nu. Man vill visa på en medvetenhet och delar mycket kring politiska ämnen såsom veganism, djurplågeri, klimatfrågor, migrationsfrågor med mera. Frågor kring klimatet delas av de flesta jag känner. Även när det sker något samhällspåverkande såsom den nylanserade SOS-alarmappen. Eller Taylor Swift som gjorde en namninsamling för en jämställdhetsmotion och fick fem gånger så många namnunderskrifter som behövdes för att komma upp och behandlas i kongressen. Det är således ett bra tips, att koppla en positiv gärning till aktion.

Nyhetsvideos från exempelvis KIT och UR delas i stories medan humor mer delas i privata konversationer. Mycket av nyheterna som delas är negativa. Det positiva pratar vi snarare om vid lunchen.

 

Roliga ljudklipp i Tiktok

En relativt ny app som är populär just nu är Tiktok. I den finns olika ljudklipp som man kan lägga in egna filmklipp till som fokuserar på humor. Klippen är 15 sekunder långa och folk kan göra egna ljud, remixa, spela in duetter med andra, sätta videos bredvid varandra med mera. Låten är ofta källan till inspiration. Man kan även se videos som andra har laddat upp till samma ljudklipp och dela mellan varandra. Flera startups har varit och gjort reklam på appen, men de stora företagen har inte hittat dit ännu. Det gäller att reklamen bygger på samma typ av klipp som läggs upp av andra.

Många appar dör snabbt och blir en kort trend. Det gäller att de är användarvänliga, samt erbjuder delning av material med vänner och mellan olika kanaler. Via Tiktok kan man exempelvis ladda upp videos på Youtube.

 

Tea-kanaler på Youtube

TV-spelsvideos har kommit tillbaka efter en nedgång under 2-3 år. Mest för att det blev så stort utbud och att alla gjorde det så att det blev uttjatat och inte originellt. Men det som verkligen har blivit stort är Tea-kanaler. Kanaler som uppdaterar en på internetdrama och skvaller med en väldigt amerikansk prägel, som ett Aktuellt för ungdomsdrama.  Namnet kommer ifrån att te är slang för ”saftig” information. Avsnitten kan handla om vad artister har gjort, andra youtubers, om någon skandal som hänt med mera. Det kan vara allt från en stor nyhet till någon som inte har svarat på en tweet.

Dessa Tea-kanaler görs oftast av unga personer som är underhållande och fungerar som programledare. Det finns många olika kanaler inom detta och olika kategorier. Några av kategorierna är Spill som handlar om drama, Honest kommenterar olika situationer, och Shook om vad som har hänt. Klippen brukar vara ungefär 4-5 minuter.

Det är även vanligt med politiska kanaler på Youtube. Då i form av unga personer som kommenterar olika ämnen och blandar med underhållning och humor. Kommentatorerna är ofta lätta att tycka om för att de både är smarta och snygga och har egna infallsvinklar. De två största är Contrapoints och Blaire White, som ofta har över en miljon visningar på sina videos. De är båda transkvinnor varav en är liberal och den andra konservativ. En av dem gör olika skådespel och karikatyrer. Dessa videos brukar vara ungefär 15-30 minuter och publiceras 1-2 gånger per månad. Hade klippen bara handlat om politik tror jag inte att de hade varit lika populära. Det passar i så fall bättre på Instagram.

Dessa videos är väldigt vanliga att sponsra och man tittar gärna på reklamen också eftersom det är kommentatorn som man gillar som berättar om produkterna.

 

Eventinbjudningar på Snapchat

Snapchat är det första vi går in i på morgonen. Det är där man har får meddelande från vänner. Sen kollar jag även vänners stories och om det är någon intressant företagssida som lagt upp någon intresseväckande text. Är det något humoristiskt så kan man skicka det vidare till en kompis. Annars använder vi bara Snapchat under dagen för att prata med vänner. Whatsapp är dött och Messenger används oftast bara i föreningsverksamhet eller klassgrupper.

Vi använder även Snapchat till att skapa grupper och bjuda in till olika event. Det är populärt att använda Bitmoji (personlig avatar) och animerade positioner när man pratar med vänner.

 

Creepy poddar

Vi lyssnar på poddar. Creepy podden är superpopulär då det känns verklighetstroget samtidigt som man inte vet vad som har hänt på riktigt.  Det gör att intressanta diskussioner kan föras med vännerna efter att man har lyssnat på ett avsnitt. Annars är det poddar med olika inlfuencers som fokuserar på underhållning och humor som är populära.

 

Facebook är dött

Ja det behövs nog inte sägas mer än så.

 

Läs mer om Viggo under advisory board eller kontakta oss gärna.