Varje år går vi på ett antal trendspaningar. Det är alltid lika intressant att lyssna på personer som jobbar heltid med att nosa upp vad som händer i världen inom olika branscher. Detta är en sammanfattning från trendgurun Stefan Nilssons föreläsning. Han fokuserar främst på inredningsbranschen men breddar även sin analys. Vi avslutar även med ett antal tips till olika branscher.

Enligt Yuval Noah Harari som är en israelisk professor i historia så kommer 48 procent av alla jobb att försvinna år 2033. Jobb såsom kassapersonal, säkerhetsvakter, snickare, kypare med flera, som istället ersätts med digitala lösningar, självbemanning och robotar. Blir vi sjuka låter vi en robot ta stickprov på oss snarare än att be en läkare titta på oss. Men hur ser det ut nu?

Enligt en undersökning från 2017 bor 15 procent av alla 25-35-åringar fortfarande hemma. Tidigare skrattade vi åt italienarna som gjorde samma sak. Vi flyttar inte heller lika ofta då bostadsmarknaden har avmattats. Tobin Properties sålde exempelvis 249 bostäder 2017 och endast två 2018. Oscar Properties har även varit tvungna att rea ut sina lyxlägenheter. Det påverkar även inredningsbolagen som säljer färre sällanköp såsom kök och soffor.

Trenden är därför att titta på mindre boendeytor och smarta boenden som sparar yta. Att göra husen hållbara, samt delning av lägenheter och hus. Något som kommer allt mer för nybyggnationer är användningen av så kallad PropTech. Det vill säga att man bygger in teknik utifrån de boendes beteende. Exempelvis om de handlar matkassar eller färdiglagad mat till dörren så kanske en mathiss ska installeras.

Ny teknik påverkar våra beteenden. Betalningar görs via ansiktsigenkänning och vi börjar under 2019 att prata med maskiner, såsom Google Home. Fördelen är kanske att vi lägger ned mobilerna? Vilket också är en trend för 2019. Digital detox, för att slippa den digitala stressen. Vi älskar att höra berättelser om personer som har gått mot strömmen. De läser böcker istället för att kolla på serier. De flyttar utomlands för att umgås mer med familjen eller hitta sig själva. Vi gillar även att titta på bilder från djur och natur, något som ger oss ro och lugn.

Sociala mediers negativa inverkan på människor får även större utrymme. Det påverkar även influncerns roll som spås försvinna om två år. Vi litar inte heller längre på influencers i lika hög grad. Av inlägg som märks med #reklam på sociala medier är 50 procent av alla kommentarer och likes fejk.

Året 2019 är också allvarets år. Vi skämtar mindre. Miljön och klimatet är i fokus samtidigt som lågkonjunkturen ligger runt hörnet. Det nya kapitalet för status går inte längre att köpa sig till i form av kläder och produkter utan kommer i form av emotionell status. Det är sjukt omodernt att synas med en massa shoppingpåsar. Konsumtion är inte längre åtråvärt. Vi hittar istället status i hållbarheten och ser en antikonsumtion. Årets julklapp 2018, det återbrukade plagget, var en del av den linjen.

Butiksdöden är här. Cheap Monday stänger och H&M kanske inte är kvar om tio år. År 2025 spås 6 000 – 11 000 färre butiker finnas inom sällanköp. I New York har 20 procent av alla butiker i SOHO stängt de senaste åren. När då alla butiker stänger igen, vad ska de ersättas med? Borlänge Centrum byter exempelvis sin slogan från handelsstad till händelsestad.

Det enda som gäller för butiker är att skapa interaktivitet. Exempelvis matlagningskurser i köksbutikerna och kurser i blombinderi i blomsterbutikerna. Butikerna ska inte heller längre kallas butiker utan exempelvis House of Innovation eller Lab Store.

2019 kommer status att handla om vad vi gör snarare än vad vi köper. Vi går med i kör, bokklubbar, drejkurser och så vidare. Vi betalar jättemycket för interaktivitet. Upplevelser där vi kan ta Instagrambilder. Milanos mest fotade installation under inredningsmässan var exempelvis Hermès upplevelseinstallation. De hade inte en enda produkt i sin monter. Även maten 2019 fokuserar på upplevelser. Vi äter gärna hot pots och fondue.

2019 är också kvinnans år. Vi älskar att se framgångsrika och starka kvinnor som inte ursäktar sig själva.

Tips till olika branscher:

Influencers
Var noga med att märka era inlägg om det är reklam för att behålla er trovärdighet. Tänk även på välja dina samarbeten klokt för att inte urvattna ditt varumärke.

Bostads- och fastighetsbolagen
Fokusera på att bygga boenden där man delar vissa utrymmen tillsammans. Ett aktivitetsrum som exempelvis inreds med tapeter som stänger ute wi-fi. På så sätt kan de boende umgås med varandra och ha ett rum för avkoppling. Fundera även på att erbjuda växthus på gården, solceller på taket, grönsaksodling på takterassen och så vidare.

Hotell
Allt fler söker hållbara alternativ när de ska bo på hotell. De väljer bort städning och vill ha fair trade frukost. Addera solceller på taket och låt maskinerna på gymmet ge energi åt hotellet. I restaurangen används kryddor ifrån ert eget mikroväxthus och svamp som odlas i källaren.

Restauranger och barer
Satsa på att erbjuda en upplevelse till besökarna. Det kan göras både via själva maten där man kanske lagar en del av sin egen mat. Men även i inredningen via snygga installationer, saker som rör sig, ljud och dofter. En bar i Australien har dessutom satsat på att de bjuder på en drink om man lämnar ifrån sig mobilen i baren för att kunna njuta av nuet.

Museum
Utställningarna ska vara interaktiva och bjuda in till Instagramfotografering. Moderna Museets utställning av Yayoi Kusama var mitt i prick. Fler sådana vill vi se i Sverige.

Butiker
Erbjud upplevelser. I år ska vi skapa saker med händerna. Kanske ska ni ha en sömnadskurs om ni är en klädbutik. Dit folk får komma med sina gamla kläder och laga dem, de kan sy nya kläder av tyger som blivit över eller produkter som returnerats och så vidare. Då skapar ni både hållbarhet och en upplevelse för kunderna.

Privatpersoner
Skär ned på det digitala och gör en digital detox för att må bättre.

Kvinnor
Kör på!

Vill ni ha hjälp med att införliva några av trenderna i ert företag eller kanske uppmärksamma andra på de bra saker ni redan gör? Kontakta oss för att se hur vi kan hjälpa er.

Här kan ni läsa mer om Stefan Nilsson.