Under flera års tid har Sandra Kastås, grundaren av Orakel PR, haft ett mentorprogram där hon har utvecklat personer som vill byta karriär, entreprenörer och studenter. Genom dessa år har hon samlat på sig en hel del tips som hon alltid återkommer till. De är dessutom ganska enkla att utföra, men man kanske inte alltid tänker på det. Därför har vi här listat tjugo av våra bästa tips för att lyckas inom PR-yrket. De flesta av dem stämmer in i flera branscher också.  
 1. Gör det du tycker är roligt Om du brinner för något och tycker att det är roligt så kommer det både kännas lättare att göra det/gå till jobbet och du kommer antagligen bli bättre på det också. 
 2. Engagera dig i olika saker Genom att engagera sig i olika föreningar och fritidsintressen så sticker du ut från mängden, samtidigt som du hela tiden samlar på dig mer kunskap och ett nätverk av kontakter.
 3. Häng med i samhällsdebatten Genom att läsa och se på nyheter kan du både få koll på läget och samhällsdebatten, men du kan även få uppslag till företag som behöver PR-hjälp, nya idéer, och få fler samtalsämnen på olika möten och mingel. Ett tips är att prenumerera på relevanta branschmediers nyhetsbrev såsom Resumé, Dagens Media, Veckans Affärer, Dagens Industri, Debattsvepet med flera.
 4. Läs utvecklande böcker/lyssna på poddar Det finns en massa bra böcker i självutveckling, ledarskap, sälj, retorik med mera. Passa på att läsa innan du lägger dig varje kväll. Du både sover både skönare och skaffar kunskap till skillnad från att avsluta med mobilen eller datorn i handen.
 5. Nätverka Gå på olika mingel och event och var inte rädd för att ta kontakt med folk och byta kontaktuppgifter. Var intresserad och ställ frågor så brukar det gå bra. Du kan också förbereda ett antal smarta och annorlunda frågor som skapar ett samtal snarare än det klassiska att fråga vad folk jobbar med, det kommer ni säkert in på sen ändå.
 6. Bjud på ditt nätverk Genom att bjuda på ditt eget nätverk och koppla ihop folk så kommer de förhoppningsvis göra detsamma för dig.
 7. Ifrågasätt och kom med idéer Ifrågasätt både kunder och chefer. Inte på ett otrevligt sätt men försök att inte bara vara en ja-sägare. Kunderna har anlitat dig för att de vill ha råd kring saker de inte själva har koll på eller kunde komma på, och cheferna vill alltid att deras företag ska gå bättre.
 8. Jobba med din kreativitet Försök att vid vissa tillfällen sätta dig ned och tänka kreativt. Använd dig av olika kreativa övningar för att få tankarna att flöda. Och fundera på vad som inspirerar dig.
 9. Bredda din kompetens Är du intresserad av något? Gå en kurs eller sätt dig in i ämnet. Det kan du alltid ha nytta av i jobbet för att hitta nya kunder eller komma på nya idéer.
 10. Koppla dina intressen till jobbet Om du är intresserad av hästar och rider på fritiden, kanske kan du hitta en kund inom hästkläder eller hästsporten? Är du intresserad av politik? Gå med i någon förening, bygg ett nätverk och inom några år kanske du kan börja jobba med lobbying. Vips så har fritiden gått in i jobbet och arbetet blivit mycket roligare.
 11. Förbered möten för att få ut så mycket som möjligt Genom att förbereda alla möten och event du går på så kan du få ut mycket mer. Skriv upp ett antal frågor du vill ha svar på, så att du kommer ihåg att ställa dem. När du träffar någon så finns det alltid fler saker än det första uppenbara. Kanske kan personen koppla ihop dig med någon vidare i sitt nätverk, tipsa om ett företag denne hört om, berätta om sina fritidsintressen för att du ska förstå det området och kanske få idéer på kunder inom det segmentet osv. Om du ska på ett evenemang försök få koll på närvarolistan för att se vem som kommer dit. Är det någon som är extra intressant för dig som du borde få tag på? Du kan alltid fråga arrangörerna på plats om de vet eller vill koppla ihop dig med någon.
 12. Tänk sälj och business I nästan alla situationer finns det möjlighet för business. Någon som är din bordsgranne idag kanske är din kund imorgon. Men undvik att bli en jobbig säljare, ingen gillar någon som bara pratar om sig själv hela tiden och alltid har en baktanke. Ett säljknep är alltid att ställa flest frågor.
 13. Om du gör en uppsats/exjobb, gör det för ett företag Ska du skriva uppsats i din utbildning, så gör det för ett företag där du vill jobba eller skaffa kontakter inom. En uppsats kan vara en första väg in på ett företag där du vill ha en anställning. Då har du chansen att visa vad du går för och knyta kontakter.
 14. Gör PR för dig själv Finns det något som du är extra intresserad av? Kanske borde du sälja in dig själv till en tidning/portal att du ska skriva en blogg eller artikelserie hos dem i det ämnet. På så sätt får du både mer skrivvana och sökoptimerar ditt namn och din kunskap. Eller sälj in en nyhet om dig själv.
 15. Skaffa en relevant praktikplats Inom PR är det nästan alltid ett måste att ha gjort praktik. Kolla om det finns möjlighet till anställning efteråt eller att praktiken är praktiskt förankrad i vad du faktiskt vill jobba med på riktigt. Alternativt att den är bred om du inte vet vad du vill göra, så att du får testa lite olika. Du vill inte hamna med att koka kaffe eller lösa låtsasuppgifter, vilket tyvärr händer ibland.
 16. Skaffa en plan och målbild (3-5 år) Genom att sätta upp olika mål med vad du vill göra långsiktigt kan du också bryta ned det till mindre delmål. Så för att nå ditt mål om 5 år kan du redan idag göra en liten sak för att komma närmare dit. Det kan handla om att bara googla fram kontaktuppgifter till en intressant person som du borde höra av dig till och träffa.
 17. Skaffa en mentor En mentor borde alla ha. Det är aldrig för tidigt eller för sent att börja med det. Någon att bolla idéer med, någon som öppnar dörrar och delar med sig kontakter, någon som inspirerar dig, någon som ifrågasätter dig och utvecklar dig osv. Hör av dig till någon du inspireras av och fråga, fler än du tror ställer gärna upp.
 18. Se till att ha flera personer att bolla med Omge dig med personer som ger dig energi och som du kan bolla saker med för att föda nya idéer. Någon som spinner vidare på dina idéer och uppmuntrar dig.
 19. Kontakta personer du inspireras av Kontakta personer du inspireras av och berätta det. Fråga ödmjukt om de skulle vilja träffas för att dela med sig av sina erfarenheter och bolla idéer. Bjud dem på lunch, äta behöver alla ändå göra.
 20. Analysera dig själv Utvärdera dig själv med jämna mellanrum. Vad är du bra på och vilka negativa sidor behöver du jobba på att förbättra. Du kan även fråga andra för att få deras syn på dina förbättringsområden och vad du är bra på. Det finns olika övningar på nätet, jag har använt mig av dessa.
  Lycka till =)