Försäljningen av fritidshus och pooler ökar, och allt fler letar sig till utomhusaktiviteter och naturupplevelser. I och med coronapandemin kommer allt fler svenskar leta sig till närområdet för semestern.

Eftersom vi har blivit allt mer digitala har det också blivit lättare att nå konsumenten med enkla medel. Sociala medier och digitala kanaler skapar nya möjligheter för platsmarknadsföring. Idag kan kommuner, städer och turistattraktioner kommunicera via kanaler som de själva styr över för att visa upp sig och inspirera till reslust. Här har vi samlat våra tio bästa tips för digital platsmarknadsföring.

1. Jobba med vad ni har

Uppfinn inte hjulet. Vad är de som bor i er stad/område stolta över? Vad förknippar andra er med? Jobba med det som folk redan förknippar er med och förstärk det med olika digitala kampanjer och förlängda insatser. Är ni kända för kaffe kanske ni kan anordna en kaffefestival istället för att locka till en allmän musikfestival där ni måste bygga upp en association och kommunikation helt från grunden. Eller i dessa tider, anordna ett webinarium där baristor lär ut de bästa kaffeknepen, och skicka hem kaffeprover till olika hushåll med inbjudan och information. Genom att använda det ni redan har eller är kända för, stärker ni er trovärdighet, samt sparar tid och pengar.

2. Involvera näringslivet och de boende

Invånarna och företagarna är viktiga aktörer i skapandet av platsen och dess image. Det krävs delaktighet, demokratiska processer och fokus på de olika grupper som berörs av och har ett intresse i platsen och dess utveckling. Genom samverkan med näringslivet kan samma kommunikation genomsyras på olika platser och stärka varandra. De bästa ambassadörerna för en plats är oftast invånarna, som har valt att bo där. Låt dem berätta om sina bästa minnen och platser på er webb och sociala medier. Ni kan kombinera både texter och filmer för detta.

3. Sälj inte – skapa värde!

I era digitala kanaler gäller det att skapa värde. Varför ska någon besöka er? Vad kan de göra när de besöker er? Vad säger invånarna som bor där, vilka är deras bästa tips? Fungera som en tidningsredaktion och ta fram artiklar som är intressanta och inspirerar. Berätta om den vackra stranden, de tio bästa fiken, konstrundan, cykelturen runt sjön, historierna kring staden, varför ni valde att låta grodynglen bo kvar i skogsdammen istället för att bygga fabrik där och så vidare. Alltså inte vad det kostar att besöka sevärdheterna utan istället vad besökarna kommer att få ut av dem.

4. Välj era kanaler

När den digitala utvecklingen går så snabbt är det lätt att hoppa på alla tåg utan att tänka på vad som egentligen passar en själv. Det är oftast inte meningen att man ska finnas i alla kanaler, men där ni väljer att synas ska innehållet vara genomtänkt. Gör en analys och ta reda på var er målgrupp finns. Kanalvalet styrs också av på vilket sätt ni vill kommunicera, är det via bilder, filmer eller texter? Genom att lägga en tydlig strategi och anpassa kommunikationen för de kanaler ni väljer så sparar ni både tid och blir mer lyckosamma i era kampanjer.

5. Trendspaning – Håll koll på trender inom resande

Idag svänger trenderna snabbare när det gäller resande. Svenskarna inspireras väldigt mycket av varandra utifrån vart de väljer att resa och vad de gör på resan. Därför är det viktigt att hålla koll på trenderna för att det ska kännas intressant och aktuellt för besökarna. Idag pratar man exempelvis om att resa hållbart och klimatsmart. Det är även populärt med matupplevelser och aktivt resande såsom träningsresor. Kan ni erbjuda och kommunicera kring något av detta?

6. Hitta ett sätt att särskilja er

Ingen vill uppleva samma sak som tidigare när de kommer till en ny plats. När det kommer till platsmarknadsföring är det viktigt att ni kommunicerar kring det ni är unika med och hittar något som sticker ut. Om flera andra platser har fokus på sina vackra skogar, kanske ni ska addera någon trend och prata om vandring eller cykling i vackra skogar.

7. Låt platsutveckling och platsmarknadsföring gå hand i hand

Försök att planera utvecklingsinsatser av området efter vad ni tror att besökarna vill uppleva. Utveckling och marknadsföring av platser ska gå hand i hand för att gynna varandra. Fråga er om tillräckligt många besökare kommer vara intresserade av den nya nöjesparken och hur ni ska marknadsföra den? Kanske ska ni satsa på det där museet istället då det inte finns något liknande i Sverige?

8. Sätt mål och följ upp er platsmarknadsföring

Vad är det ni vill uppnå? Är det ett visst antal hotellnätter, eller fler mottagare av er kommunikation? Genom att sätta mål kan ni också följa upp resultatet av ert arbete och utvärdera det. Det ger också en riktning för marknadsföringen och kommunikationen och vad som är viktigast att satsa på. Alla involverade bör veta vilka mål de jobbar mot. Idag erbjuder de sociala medieplattformarna och övriga digitala kanaler väldigt bra statistik över följare, räckvidd, trafik med mera. Följ upp era mål minst en gång per månad. Vad fungerar bra eller dåligt och justera det för att hitta så bra kommunikation som möjligt.

9. Ta hjälp utifrån för att hitta nya infallsvinklar

Ibland kan det vara svårt att se vad man faktiskt har och inte har när man lever mitt i det. Då kan det vara bra att ta in någon utifrån som hjälper er att titta på möjligheterna med friska ögon och bidrar med nya idéer. Kanske har ni något unikt att erbjuda som ni inte ens har tänkt på?

10. Jobba med influencers och välj dem noga

I och med att medielandskapet har förändrats och att vi blivit allt mer digitala så har influencers blivit en allt viktigare reklampelare att luta sig mot för att veta hur man ska klä sig, vart man ska äta, hur man tränar, och vart man ska resa. Man följer de influencers som matchar ens egen livsstil och personlighet. Den yngre generationen lägger mycket stor vikt vid sociala medier vid val av resedestination. Vid samarbete gäller det att välja rätt influencer för aktiviteten och att denne har en målgrupp som ni vill nå.

Influencer-resa till Karlstad

Vill ni veta mer är ni välkomna att kontakta oss.