Journalister mottar i regel ungefär 500 pressmeddelanden per dag. Informationsflödet är enormt. Enligt en undersökning av MyNewsDesk med 2 000 journalister ser 85 % av dem ”brist på tid” som den största frustrationen, följt av brist på relevans i nyheter. Många upplever också det som ett stort problem att företag ofta är alldeles för säljande i sina utskick till dem.

Så det krävs en god nyhet, bra underlag för bilder/filmer för att lyckas nå ut kontinuerligt. Här är tio gyllene knep för att hitta en nyhetsvinkel som ofta fungerar bland journalisterna.

1. Hett för dagen/trender

Vad som är hett för dagen och trender fungerar ofta då det nästan automatiskt blir en nyhet. Genom att spinna vidare på en trend eller koppla an till någon som är hett just nu så är det lättare att få medialt utrymme. Här är fyra exempel som använder sig av trender och aktualiteter. Den första är Lacoste som i en kampanj byter sin vanliga krokodil-logga på pikétröjor till utrotningshotade djur. Klädbranschen kritiseras ofta för att påverka miljön i och med att de spär på konsumtionen. På detta sätt visar de att att de bryr sig om djur, miljö och hållbarhet som är väldigt aktuellt.

Det andra exemplet är ett pressmeddelande som vi gjort för Starbucks kring deras nya telatte, något som är väldigt trendigt i världens trendstäder och nu lanseras i Sverige. Vi såg även till att trycka på att de är laktosfri och veganska som är väldigt aktuellt.

Det tredje exemplet är Delicato som väldigt snabbt spann vidare på det uppmärksammade fenomenet alternativ fakta och fake news under det Amerikanska valet 2016 med Donald Trump. De gjorde då en annons som drev just med detta och blev extra effektfull i och med att den även använde humor.

Det fjärde exemplet är Fiat som passar på att göra en kampanj under Alla hjärtans dag och använder sig av själva dagens aktualitet och tema.

2. Närhetsprincipen

En nyhet som inte alltid kan ta plats i branschmedier eller riksmedier kan ofta göra det i lokalmedier. Förutsättningen är att företaget eller någon anställd kommer från området eller att kampanjen utspelar sig där. Människor gillar att läsa om det som ligger dem nära till hands och det som händer i närområdet.

Det första är ett exempel på ett företag som öppnar och får medieutrymme på grund av att det är något nytt som händer i området som tidningen bevakar. Det andra är när grundaren av Orakel PR, Sandra Kastås, som också är gotlänning fick ett internationellt uppdrag för Mensa International, varpå alla lokalmedier på Gotland skrev om det, men även branschtidningarna för PR och kommunikation.

3. David och Goliatprincipen

David och Goliatprincipen innebär ett mindre bolag som brottas mot ett större etablerat. Det är ofta medierna intresserade av, start-ups som ska utmana marknaden och kommer med nya lösningar. Det skapar både lite drama och att många gillar att hålla på det mindre bolaget som vill utmana och göra något som kan verka omöjligt.


Det första exemplet är taxibolaget Heetch som öppnar upp i Stockholm och utmanar Uber som redan har fått en väldigt stor marknadsandel. Det andra är exemplet är det nystartade Hypoteket som sysslar med bolån och ska utmana de stora bankerna.

4. Det oväntade/något spektakulärt

Något som både medierna och alla läsare älskar är det oväntade, något som är spektakulärt eller annorlunda. Dessa två exempel illustrerar detta väldigt bra. Det ena handlar om en färg som vi gjorde PR för. Den är utvecklad med samma teknik som NASA utvecklade sina rymdraketers skal för att hantera värme och fukt. Det andra exemplet är Red Bull som använder sig av en person som hoppar fallskärm från rymden för att skapa uppmärksamhet kring produkten.

5. Konfrontationer/drama

Ett klassiskt klickbete är att rapportera om bråk och drama. Därför kan det ibland vara en idé att hitta en antagonist och ifrågasätta dennes företagsidé, kampanj, tankar och så vidare. På så sätt kan man själv hamna i rampljuset. Detta bör dock göras med viss försiktighet eftersom läsarna kan uppfatta er som bråkmakare och det behöver inte alltid vara positivt. Men är det en konkurrent som använder sig av metoder som ni inte gillar och som ni inte heller tror att målgruppen står för så kan det absolut vara läge.


Här är två exempel. Det första visar på Socialdemokraterna som hoppar på Moderaterna som är en av deras största motståndare. Detta för att få egen synlighet och göra sig hörd i en viss fråga.

Det andra exemplet är Taxiförbundet som hoppar på Uber och kritiserar dem. Detta gör att de får uppmärksamhet själva och visar på motståndarens brister.

6. Listor/Jämförelser

Ett gyllene knep som ofta fungerar väldigt bra är att använda sig av listor och statistik. Göra undersökningar. Ofta har företag mer material och intressant statistik än vad man tror. Och det kostar knappt något att ta fram den heller. Det behövs inte alltid superdyra undersökningar via stora etablerade undersökningsföretag, utan det kan räcka med att kolla sin försäljning eller egen kundbas.

Det finns faktiskt inget som vi lyckats nå ut med så brett som när vi har gjort undersökningar och sammanställt statistik. Det må låta torrt och tråkigt, men det är väldigt effektivt.

Här är två exempel, den första till vänster är för Mensa Sverige, som är en förening för de två procent av befolkningen som uppmätt högst IQ. Där kollade vi på vart föreningens medlemmar bor och fick fram städerna med högst andel. På så sätt kunde vi utnämna ”Sveriges smartaste städer”. Det blev ungefär 40 olika artiklar, TV- och radioinslag och Glenn Hysén gick ut i Expressen och var sur för att Göteborg inte var med på topplistan, vilket gjorde att det fick än mer spridning.

Exemplet till höger är för en kund Passion of Sweden som säljer sexleksaker. Där kollade vi vilka produkter som sålde bäst och hur det skiljde sig i olika delar av landet. Pressmeddelandet ledde till flera olika artiklar och även något TV-inslag. Det är ett tacksamt och lättsamt ämne och många tyckte att det var roligt att göra jämförelser med sina vänner utifrån vart de bor.

7. Kändisar

Det sjunde exemplet för att nå ut i media är att använda sig av kända namn – kändisar. Media älskar att skriva om kändisar och vi älskar att läsa om kändisarnas liv och vad de har för sig. Det är även på det sättet som influencers har blivit en sådan viktig del av PR och marknadsföring. Vad gäller reklam och artiklar så tenderar människan även att reagera mer på ett välkänt ansikte, och då ökar sannolikheten att annonsen blir sedd och artikeln läst.

Det första exemplet är Scorett som har använt sig av två kändisar i sin kommande kampanj. Det andra exemplet är en tävling för ”Sveriges vackraste leende” som vi genomförde 2013 för tandläkarkliniken City Dental. Där använde vi oss av Maria Montazami i juryn för att få större spridning. Ett annan aktuellt exempel är alla spelbolag som använder sig av olika kändisar för att få mer uppmärksamhet och särskilja sig från de övriga på marknaden.

8. Experter/talespersoner

Genom att använda experter och talespersoner kan företag ofta bli mer trovärdiga. Det blir inte bara själva ”säljarna” som säger att deras produkt är bra utan även en oberoende part. Då har medierna lättare att bedöma nyheten som något sanningsenligt.

Det första exemplet är en professor på Karolinska sjukhuset som kräver allmän screening för prostatacancer. Det skulle kunna vara Prostatacancerförbundet som står bakom en sådan nyhet/artikel. Genom att använda sig av en professor och expert på cancer så får de större gehör.

Det andra exemplet är ett belysningsföretag som vi gjorde PR för, Durable. De lanserade en kontorsbelysning som simulerar dagsljuset och ska göra arbetstagarna piggare under dagen och även bidra till bättre sömn genom rött ljus framåt eftermiddagen. För att det skulle bli mer trovärdigt använde vi oss av professorer inom sömnforskning och elektronik som uttalade sig om produkten och bekräftade funktionen.

9. Personporträtt

Intervjuer med personer som har något att berätta och där man hittar en story är väldigt populärt. Många av poddarna som finns idag är rena intervjupoddar. Precis som vi fascineras av kändisar kan vi även bli inspirerade att lyssna på andra och deras erfarenheter. Något som är vanligt är att använda sig av grundarna eller vd:s av ett bolag som får berätta sin story. Det kan vara om sin karriär, resan med bolaget och så vidare.


Det första exemplet är en lång intervju med grundarna av bageriet Fabrique. Det är en inredningstidning som visar hur paret bor samtidigt som de berättar deras story och väg till ett lönsamt och stort bolag. Det andra exemplet är vd:s på olika mäklarbyråer som berättar om hur de själva bor och tänker kring sin bostad.

10. Framgångssagor

Vem älskar inte lyckliga slut där prinsessan och prinsen får varandra? En framgångssaga är ofta en bra ingrediens för en nyhet. Ett företag som har gjort sitt bästa år hittills, en person som har gjort karriär eller förändrat sin livsstil, en produkt som säljer bra och så vidare. Detta kan även kopplas ihop med närhetsprincipen. Är det ett lokalt bolag som lyckats bra i hela landet, eller ett svenskt bolag som lyckats bra internationellt blir det ännu lättare uppmärksammat.

Här är två exempel på artiklar som blev av att Uppsala Konsert & Kongress gjorde sitt bästa år och svenska smyckesdesigners Caroline Svedbom lyckats bra internationellt.

 

Hoppas att ni har fått några bra idéer på hur ni kan plocka fram nyheter ur ert bolag. Annars är ni varmt välkomna att höra av er till oss så hjälper vi er =)