För den som vill nätverka ger politikerveckan en stor möjlighet att knyta nya och värdefulla framtida kontakter. Nätverkande som vanligtvis tar flera månader kan här uppnås på bara några dagar, om det görs rätt vill säga. Här är våra tio bästa nätverkstips för Almedalsveckan.
  1. Använd dig av Almedalsguiden Ladda ned mobilappen Almedalsguiden eller kolla Almedalsveckans hemsida  för att ta del av årets program och seminarier. Den finns även som katalogform och delas ut på Gotlandsbåten och i Visby. I mobilappen och på hemsidan kan du söka efter personer du vill träffa, eller olika ämnen och branscher som intresserar dig. På så sätt kan du se vad som händer, vilka som är på plats samt vart du kan haffa dem du vill nätverka med.
  2. Gå med i Almedalsgrupper på Facebook och nätverksappar Det finns olika grupper på Facebook som diskuterar Almedalsveckan där man även kan söka hjälp med boende eller dela boende med någon, efterlysa föreläsare, marknadsföra sina egna event, se vad andra lägger upp etc. Det finns även olika nätverksappar, exempelvis Grip, där du kan ”swipea” fram personer du skulle vilja träffa och bestämma möte med dem.
  3. Anmäl dig till mingel Skriv upp dig på olika mingellistor som har öppna anmälningsformulär. Det finns flera aktörer som listar de bästa minglen och det går även att hitta flera event på Facebook. Anmäl dig, gå dit, nätverka!
  4. Ta rygg på vänner Berätta för dina vänner vilka typer av personer och företag du vill träffa och vilka events du vill gå på. Det gör att fler håller koll på vad som kan vara intressant för dig och att ni gemensamt får fler inbjudningar till rätt event och mingel.
  5. Rör dig eller hitta din egna plats Promenera längs gatorna kring Almedalen eller ta en central plats på någon av restaurangerna vid Donners plats. Var sedan beredd på att haffa tag i någon när de går förbi för att prata några minuter eller bjuda in dem på en fikastund. Folk är oerhört öppna för att nätverka på Almedalen eftersom de flesta är här på samma premisser. Just därför är det en stor möjlighet att folk tar sig tid för att prata med dig.
  6. Tänk långsiktigt med ditt nätverkande Byt visitkort och lägg till varandra LinkedIn. Se sedan till att följa upp kontakten efter sommaren. På plats är det många som är stressade och efteråt går de ofta på semester. Genom att ta kontakt igen efter sommaren har du stor chans att få resultat av ditt nätverkande.
  7. Ha på dig något som sticker ut Genom att bära något uppseendeväckande plagg eller en rolig hatt skapar du uppmärksamhet. Det kan lätt skapa ett första samtalsämne och bryta isen.
  8. Förbered dig med frågor Tycker du det är svårt att nätverka eller inleda ett första samtal kan du använda dig av att förbereda tre till fem frågor. Välj gärna några frågor som inte hör till de mest klassiska för att få ett roligt samtal och att personen lättare ska minnas dig.
  9. Kolla anmälningslistan till minglet En del proffsminglare ser till att kolla upp innan vilka som kommer på minglet. Sedan ser de till att systematiskt träffa alla som är av intresse, håller korta samtal och snabbt byter kontaktuppgifter. Om anmälningslistorna inte är öppna går det att fråga arrangören på plats vilka som är där och kan vara av intresse för dig. Genom att vara lite framfusig kan du systematiskt få många kontakter på bara en timmes mingel.
  10. Boka gärna möten i förväg Träffas på plats och ta en kopp kaffe tillsammans, ät en lunch, eller ta en promenad i Visbys mysiga gränder. Se till att boka upp några möten innan men även att ha lite flexibilitet i schemat för spontana möten.
Vill ni också bli proffs på att nätverka, kontakta oss