Stefan Nilsson gör varje år en trendspaning, vi har sammanfattat de fyra viktigaste megatrenderna i detta inlägg. Definitionen av en megatrend är en global, varaktig, makroekonomisk trend som påverkar näringsliv, ekonomi och samhälle, vår kultur och våra privatliv. Hoppas dessa kan inspirera dig till en rolig PR-kampanj =)

Happy

Vårt samhälle präglas just nu av krig, elkris, klimatkris, inflation och ökad polarisering. Vi mår sämre och har sämre framtidstro idag än vad man hade under andra världskriget. Det spås också att 70 procent av alla fysiska butiker kommer att dö ut, men vad händer med stadsmiljön och tryggheten om det inte längre finns några butiker? Läget ser med andra ord ganska dystert ut.

Därför behöver vi det glada som motvikt och vi tar alla tillfällen i akt för att fira. Sverige är de facto det land i världen där vi är bäst på att fira. Några exempel på Happytrenden är tidningen TIME som nyligen hade ett specialnummer om just lycka och hur man kan bli glad, McDonalds som lanserar Happy Meals för vuxna, och otaliga inredningsdetaljer och konst som använder det lekfulla och barnsliga i sitt uttryck.

Historia, kultur och status

Lågkonjunkturen förväntas hålla i sig minst två år. Som alltid i svajiga tider ägnar vi oss åt att titta tillbaka historiskt för att spå närmast kommande tid. Således behöver vi gå tillbaka till 2008 när det senast var lågkonjunktur för att se vad vi gjorde då.

Under 2008 började vi för första gången se foodtrucks – ett mer ekonomiskt alternativ att äta vällagad mat ute, vi såg chips med lyxiga smaker såsom parmesan och tryffel dyka upp – när man ville unna sig något, även hipsterkulturen föddes med fermentering, surdegsbröd, med mera för att tänka mer ekonomiskt och hållbart kring mat.

Den nya statusen mäts inte längre i lyxvaror utan i enklare kultur och upplevelser som inte behöver kosta så mycket. De senaste tio åren har vi fördubblat vår kulturkonsumtion i Sverige. Forbes gör årligen en lista över vad folk helst vill ha, och för första gången dök något ickemateriellt upp på den – ett nytt språk. Att lära sig ett nytt språk är inte något vi kan fejka oss till, som med lyxprodukter.

I kulturtrenden ser vi även Book Store Dating. Allt fler bokaffärer blir caféer eller barer där folk möts. Handeln måste således anpassa sig till upplevelser och bli en dejtingarena.

Quitting

Quitting, eller tangping som det kallas i Kina, är en rörelse där man hoppar av jakten på alla måsten. Det bygger på en kultur kring vila. På arbetet konverterar vi bonus till lediga dagar och går ned till deltid. Uttrycket FOMO (Fear of missing out) har blivit till JOMO (Joy of missing out).

I Sverige pågår just nu en rörelse av människor som vill flytta ut från staden till något av landets alla 200 000 ödehus och renovera dem och leva ett lugnare liv. I Spanien finns till och med öde städer dit personer kan flytta och skapa sin egen stad.

Hållbarhet

Hållbarhet är inte i sig någon ny trend. Men vi har pratat om det på lite olika sätt de senaste tio åren. Från att hållbarhet 2013 var urban farming där vi skulle odla i lotter och på taket i städer, till hantverk och återbruk, till aktivism med Greta 2018, klimatneutralitet 2019, det lokala år 2020, till dagens antikonsumtion, energi, EU-lagstiftningar, koldioxidutsläpp, biologisk mångfald och framförallt green washing som uppmärksammats. Allt för många varumärken slänger sig exempelvis med uttryck såsom veganskt, när produkterna vanligtvis inte ens innehåller något animaliskt. Vi vill idag försäkra oss om det äkta och ha full transparens helt enkelt.

Uttrycket “One man’s trash is another one’s treasure” beskriver väl trenden kring dagens hållbarhet. Vi gör inredning av gamla flygplan, tillverkar platsprodukter av återbrukade PET-flaskor, bänkskivor av ostronskal, kakel av fiskfjäll, hus med återbrukat tegel, med mera. Allt ska helt enkelt tas hand om och återbrukas.

Hör av dig till oss om du vill ta fram en PR-kampanj som ligger i tiden.