Fördomarna om Almedalsveckan är ständigt närvarande. Vi har därför pratat med Region Gotland för att reda ut hur det egentligen ser ut. Nedan följer fem av de vanligaste fördomarna.

 

1. Andelen slutna evenemang har ökat
Ja, kanske det är så, men samtidigt så har även de öppna evenemangen ökat. Av de arrangörer som finns med i det officiella programmet svarar nästan 50 procent att de inte arrangerar slutna evenemang.

2. Politiskt ointresse
Nej, definitivt inte. Att partierna är osynliga som arrangörer, det stämmer. Knappt 140 evenemang av totalt 4 311 arrangerades av ett riksdagsparti. Men det fanns under 2018 nästan 2 400 namngivna politiker bland de medverkande och i närmare 1 400 evenemang fanns det politisk representation. Socialdemokraterna var de som medverkande på flest evenemang, 637 st. Läs mer om den politiska medverkan här.

3. Bara massa rosémingel
Nja, enligt de gotländska konferens- och eventbolag som Region Gotland har pratat med är det fler och fler som väljer att bara servera alkoholfria alternativ på sina evenemang.

4. Ungdomar har inte råd att åka till Almedalsveckan
Region Gotland erbjuder övernattning i sovsalar på skolor. En politiker från Centerns Ungdomsförbund (CUF) betalade förra året under 1 500 kr för resa och boende under åtta dagar. Se film om det här. Organisationen Fler Unga upplever även att det finns fler och fler unga på plats under Almedalsveckan.

5. Endast för eliten, inte för vanligt folk
Det kanske kan sprida sig till allt fler nu när Viking Line erbjuder kryssningsresor till Almedalen för de nyfikna. Tre gånger under veckan åker de till Visby hamn. Läs mer om det här.

 

Kontakta oss om ni vill ha hjälp att navigera rätt på Almedalsveckan.