Sociala medier är inte bara filmklipp på gulliga kattungar, matbilder eller milslånga kommentarsfält med diverse internettroll. Det är ett viktigt verktyg för både företag och mediebolag att nå ut. Svenskarna använder dessutom sociala medier i högre grad än andra EU-länder. Det är faktiskt hela 83 procent av internetanvändarna som använder sociala medier. 74 procent använder Facebook och över hälften använder Facebook dagligen. Finns du inte där, finns du inte – så enkelt är det!


Det kan finnas förutfattade meningar om vilka som egentligen rör sig på Facebook där vissa hävdar att det är en utdöende plattform som används av en äldre målgrupp. Enligt Internetstiftelsens rapport om sociala medier från 2019 är det dagliga Facebookanvändandet högst i åldern 26–35 och lägst bland 12–15-åringar. Det totala användandet är dock fortsatt högt även bland yngre där 93 procent i åldern 16–25 använder Facebook. Den största skillnaden mellan målgrupperna är hur de använder plattformen. Bland äldre är det genom egna inlägg och yngre använder mest Messenger, event och grupper.

Kruxet med sociala medier är att de är under en ständig förändring. Inte bara vad gäller design och uppbyggnad utan även vad vi ser och framförallt varför vi ser det. Detta betyder att man som företag regelbundet måste anpassa sitt innehåll till plattformen för att bibehålla sin relevans. För olika sociala medier gäller dessutom olika regler och det kan lätt kännas som en djungel. Som en liten hjälp på traven följer nedan tio enkla tips kring social närvaro på Facebook. Behöver ditt företag ytterligare hjälp med sociala medier? Kontakta oss så hjälper vi dig!

1. Lägg tid på din företagssida

En Facebooksida kräver mer än ett namn och en pixlig profilbild från 2008. Innan du kommer igång med att skapa innehåll är det viktigt att du lägger tid på din företagssida. Facebook har många funktioner för företagssidor, se till att du har uppdaterat informationen så mycket som möjligt. Kanske har ditt företag öppettider (många konsumenter vänder sig till Facebook för att ta reda det)? Lägg till dem! Se även till att du har en högupplöst profil- och omslagsbild som är anpassade i rätt mått. Kom ihåg att måtten skiljer sig på dator, mobil och surfplatta, var noga med att det ser bra ut i alla format. Om ditt företag säljer produkter kan du även enkelt synkronisera dina produkter via e-handelsplattformen Shopify. Tänk även visuellt och följ företagets grafiska profil. Facebooksidan ska matcha resten av företaget. Igenkänning is key!  

2. Tänk på algoritmen

Facebook är inte kronologiskt utan använder sig av algoritmer som avgör vad som ska synas var och varför det ska synas just där. Det är inte helt lätt att sätta sig in allt det tekniska och det behöver man inte heller. Det viktiga är att vara medveten om att Facebook använder sig av ett algoritmsystem och anpassa sig så gott det går därefter. Ditt mål bör vara att ditt företags innehåll ska dyka upp i flödet hos företagets målgrupp. För att lyckas med det är det absolut viktigaste att lära känna din målgrupp och anpassa ditt innehåll därefter. Genom att skapa innehåll som din målgrupp tycker om och identifierar sig är det troligare att företagets inlägg ska rekommenderas för de personer du vill nå. Det är också viktigt att förstå att algoritmerna ständigt förändras. Håll utkik efter uppdateringar!

3. Fokusera på innehållet

Så. Då är det dags att börja producera intressant och engagerande innehåll!
Tack vare sociala plattformar är företag inte längre beroende av press och traditionella medier för att få uppmärksamhet. Genom sociala medier har alla förutsättningar att nå rätt målgrupp på egen hand. Tänk journalistiskt och utgå efter de journalistiska nyhetsvärderingarna när du skapar innehåll. Var relevant och ha ett genomtänkt syfte med allt som läggs ut. Vi har tidigare publicerat handfasta tips för hur man skapar en nyhet. Det kan du läsa här. Satsa även på rörligt material – det får användaren att stanna kvar längre på sidan och prioriteras därför av Facebooks algoritmer.

4. Anpassa till formatet

Kopiera inte A4-långa texter från din hemsida och lägg ut som ett inlägg på Facebook. Korta istället ner texten och anpassa den till plattformen. Vad är viktigt och vad vill du förmedla? Detta gäller även bilder och rörligt material. Se till att de bilder du väljer är i mått som passar plattformen och undvik långa filmer som ingen orkar se klart. De bör absolut inte vara längre än en minut men helst kortare. Anpassa efter din målgrupp, tänk på att t.ex. många unga i TikTok-generationen scrollar vidare efter 15 sekunder. Kom ihåg att även anpassa ditt innehåll till mobil och surfplatta. Enkel regel: Användarna ska inte ha träningsvärk i tummarna efter att ha tagit del av ditt företags innehåll.

5. Undvik att länka utåt

Facebook prioriterar innehåll som gör att användaren stannar på sidan. Undvik därför att länka till hemsidor utanför Facebook. Ska du t.ex. lägga upp en video? Gör det via Facebooks eget verktyg. Ibland måste man såklart även länka till sin hemsida, vilket även kan vara bra för din hemsidas sökoptimering (läs mer om våra bästa sökoptimeringstips här). Ska du länka utåt är det extra viktigt att hemsidan du länkar till inte är långsam eller innehåller spam. Undvik att lägga ut länken som en text i Facebookinlägget. Gör istället ett så kallat länkinlägg där hemsidan förhandsvisas.

6. Interagera mera

Börjar det nu trilla in en del kommentarer? Toppen! Se till att svara på kommentarer, visa att ni är aktiva och att ni gärna kommunicerar med användarna. Skriv gärna under med namn och visa att det finns riktiga människor på andra sidan skärmen. Undvik att skicka samma svar till alla, det blir opersonligt. Kom även ihåg att svara på privata meddelanden så snabbt som möjligt, det syns offentligt på sidan. Facebook har även funktioner för autosvar – använd det tills ni har möjlighet att svara personligen.

7. Engagera ännu mera

Skapa innehåll som engagerar och uppmana Facebookanvändarna att kommunicera med din Facebooksida. Facebooks algoritm prioriterar denna typ av innehåll. För att lyckas med detta är det ännu en gång viktigt att ta redan på vad som intresserar just din målgrupp. Satsa på innehåll som väcker känslor. Du kan även engagera användarna genom att använda funktion för livesändning. Facebook har även tusentals nischade grupper, de flesta grupper är nu även öppna för Facebooksidor. Var hänger din målgrupp? Gå med och uppmärksamma dem om ditt företag!

8. Uppdatera – spamma inte

Gör en plan för dina sociala medier och var tydlig med vad du ska lägga upp och när du ska lägga upp det. Lägg inte upp inlägg bara för att lägga upp. Se till att alla dina inlägg har ett syfte och att de inte är repetitiva. För många inlägg på kort tid om samma sak kan kännas som spam och kan resultera i att användarna avföljer sidan.

9. Ge det tid

Det tar tid att skapa bra innehåll och att få följare. Det är också viktigt att det får ta tid. Tänk långsiktigt och fokusera på äkthet för att skapa en social plattform som håller över tid. Närvaro på sociala medier är en del av varumärkets identitet och bör inte skyndas fram. Allt behöver inte gå fort och vara sensationellt för att skapa engagemang. Tvärtom! Forskning visar att användarna uppskattar genomarbetat material och att clickbaits inte alltid är svaret. 

10. Annonsera

När du har en genomarbetad företagssida med genomtänkt innehåll som engagerar är det dags att ta nästa steg och börja annonsera. Facebooks AdsManager är ett klockrent verktyg för att skapa annonser anpassade efter definierade målgrupper. Undvik att bara sponsra befintliga inlägg på din Facebooksida – annonserna ska fungera som ett komplement till ditt organiska innehåll. Glöm inte att koppla ditt företags Instagramsida till annonskontot för bästa räckvidd. Känns det krångligt? Kontakta oss så hjälper vi dig!