Just nu är det mycket jobb med digitalisering av kunders kommunikation och event i PR-branschen. En ökad kreativitet ses på många håll. Lanseringskampanjer för klädkollektioner i onlinespel, digitala bokreleaser, idrottsevenemang, konstutställningar och kulturnätter, konserter online och deltagande via avatarer i spelvärlden, satsning på e-handel och utkörning i nya branscher, med mera. Att det digitala kommer hålla i sig även framöver är en självklarhet. Vi spås inte helt gå tillbaka till det tidigare tillståndet utan kommer behålla fördelarna med det digitala: mindre restid, oberoende av plats, mer effektiva möten, möjlighet att ta in internationella experter i större utsträckning, sätta ihop projektteam utifrån kompetens snarare än bostadsort, demokratiskt och tillgängligt för fler.

I stort sett har de flesta PR-konsulter möjlighet att sitta hemifrån och jobba. Att vara en lokal byrå får inte längre samma värde utan alla konkurrerar på samma villkor. Även om det kan vara bra med lokal kännedom anlitas ofta PR-konsulter för att ha ett utifrånperspektiv. Ökat arbete hemifrån gör också att PR-byråernas kontor inte behöver vara lika stora i framtiden. Träffas kan man göra ändå. Flera kreatörer har oroat sig för den kreativa processen att spåna i grupp. Men enligt undersökningar som gjorts tidigare visar det sig ändå att de flesta är som mest kreativa och effektiva när de är ensamma. Däremot ökar egenansvaret för konsulter att göra sin del i en projektgrupp eller på en byrå i takt med ökat distansarbete.

Ojämn arbetsbelastning byråerna emellan

Vissa byråer har varit duktiga på att ställa om och snabbt satsa på att öka säljinsatserna när Coronakrisen först slog till. Det börjar ge frukt och nu vinner de nya kunder. De som det går bäst för är de som själva har varit duktiga på att ställa om och hjälpt sina kunder med det. Vissa byråer har satsat mer på win-win-samarbeten mellan kunder och andra företag. Exempelvis genom att para ihop IT-bolag, som det går bra för i krisen, tillsammans med restauranger som har det ekonomiskt svårt men har ett gott renommé. På så sätt har de kunnat ordna bra samarbeten, ta fram nya lösningar och hjälpt kunderna att tänka om. 

Andra byråer har permitterat en stor del av personalen, inte för att de alltid har varit dåliga på att ställa om, men för att det överlag verkar ha slagit lite olika beroende på vilken typ av kunder man har som byrå. Vissa byråledare och ägare tvingas jobba som aldrig förr då personalen har permitterats samtidigt som byrån måste få in nya jobb och kunder för att planera långsiktigt.

Samtidigt öppnas nya möjligheter för PR-byråerna då vissa branscher blomstrar och går bättre än någonsin. PR-branschen är även en kreativ bransch som jobbar bäst under press och när vi får hitta kreativa lösningar. Så förhoppningsvis är de flesta byråer tillbaka på banan igen innan nästa år och dessutom har en mer modern tjänsteportfölj.

Almedalsveckan struntar i digitalisering

Att Almedalsveckan blev inställd blev extra jobbigt för de PR-byråer som hyr ut egna lokaler i Visby. De konsulterna som har jobbat med försäljning och eventplanering kring veckan har inte bara tvingats korttidspermitterats men även föra långa samtal med kunder och leverantörer för att få till alla avbokningar och lösa vem som tar vilka kostnader. En del kunder har inte fått tillbaka några pengar, andra har fått tillbaka hälften eller omvandlat sina event till digitala eller skjutit fram dem till i höst.

Att ansvariga politiker för Almedalsveckan inte valde att digitalisera hela programmet är fortfarande en gåta. Det hade varit väldigt enkelt att byta ut information om fysisk plats till en webblänk för ett webbinarium istället. Att lägga ned istället för att ställa om veckan, kan kanske ha varit den dödsstöten för Almedalsveckan som många har pratat om de senaste åren. Flera PR-konsulter räknar inte med samma volym nästa år som tidigare för Almedalen. Många har upptäckt att det går att göra digitala event lika bra, samt att flera nu konkurrerar om att ta över plattformen som Almedalsveckan är. Järvaveckan tros inte ta över, utan snarare att Almedalsveckan tar en annan form eller att den politiska påverkan sprids ut mer jämnt över hela året.