Att starta eget var en tanke som funnits länge hos mig. Namnet Orakel PR kom fram under en digital detox och planeringshelg tillsammans med en kompis i skärgården försommaren 2017. Ett orakel känns väl lagom ödmjukt att kalla sig!?

Jag såg mig själv sitta i en två meter hög fåtölj i läder. Kontorsrummet var inrett i mörk träfaner med dunkel belysning. Stora mattor på golvet skulle dämpa ljudnivån. Höga dubbeldörrar i massivt trä skulle öppnas av min assistens som satt utanför och bokade möten och beepade in varje nytt besök. Det skulle kosta 5 000 kronor för att komma in och få en timmes rådgivning om sitt företag, sin idé, kommunikation och PR, kristips etc. Allt likt en amerikansk serie från 90-talet.

Loggan

Oraklet blev Orakel PR och skaffade dessutom en kaxig identitet. Jag filade länge på logotypen tillsammans med två olika designbyråer. Här är några av de olika förslagen som togs fram av dem innan vi hittade rätt:  

Hemsidan

När det kom till hemsidan rekommenderade min webbyrå mig att köpa stockbilder och nöja mig med en enkel malldesign på hemsidan. Men det kändes bara helt fel, skulle jag göra en hemsida som ser ut som en i mängden? Nej…   Jag älskar mode och lät därför min vän fota coola bilder på mig som jag kände representerade mig och vad jag ville att min byrå skulle kommunicera.  Vi brukar vanligtvis fotografera till mitt Instagramkonto, @theoraclewears, med modeinriktning, så jag hade flera foton som jag kunde använda.

Designen till hemsidan tog jag även fram själv för att få det precis som jag ville. Det rosa var också en självklarhet. Jag skulle under inga omständigheter ursäkta mig för att det anses vara en kvinnlig färg. Rosa är snyggt och signalerar styrka. Så det så! Läs gärna mer om färgen rosa i vår artikel. Här är de olika rosa nyanserna jag valde mellan: Det föll på den mörkare nyansen för att textena skulle synas bättre på den. Även datorn köpte jag i rosa. Och aldrig har jag väl fått så många uppmuntrande kommentarer och hejarop för en hemsida, bilder eller idé som denna gång. Både från okända, kunder, branschkollegor och vänner.

Uttrycket ”Att göra en schäfer”

Jag hade även innan lanseringen börjat prata en del om hur jag tyckte att allt för många företag pudlar i tid och otid och att jag var så trött på det. Jag önskade att jag fick medieträna flera att få lite mod och styrka och inte falla för opinionen och ursäkta sig hela tiden. Därför lanserade jag uttrycket ”Att göra en schäfer”. Att ha koll på sina värderingar för att kunna stå rakryggad, försvara sina åsikter och sticka ut hakan för att synas. En del tyckte att det skulle kunna skrämma bort några kunder. Men samtidigt så vill jag ju jobba med dem som har samma vision som jag, annars kommer jag aldrig kunna göra ett bra jobb ändå.

Genom det nya talesättet så kom även de nya pressbilderna fram. Jag lät återigen min vän fotografera mig, denna gång tillsammans med två schäferhundar som jag hade lånat in från en brukshundsklubb. Deras två fantastiska ägare stod och lockade dem med godis och dirigerade dem i en timmes tid för att vi skulle få till några bra bilder. Men resultatet blev strålande och förstärker mitt budskap:   Våga göra en schäfer – oraklet hjälper er!

Här kan ni läsa en längre intervju i Resumé om min karriär

/Sandra Kastås

Här är en liten bild behind the scenes till fotograferingen av pressbilden med schäferhundarna