Under gårdagens Stora Trenddagen 2021 presenterade Trendstefan sin analys av årets viktigaste trender inom livsstil, design och beteende. Orakel PR var så klart på plats digitalt och nedan presenteras vår tolkning av kommande trender vars ledord är hälsa, gemenskap, aktivism och hållbarhet.


Pandemin har inte bara gjort avtryck i vårt mående och i vår ekonomi utan återfinns såväl i kommande trender. En viktig del att ta med, vad gäller analys av kommande trender, är hur vi börjat arbeta mer hemma. Undersökningar pekar på att vi även efter pandemin kommer att fortsätta arbeta hemifrån två till tre dagar i veckan. Att vi börjar vara mer hemma syns även i inredningen och vi är mer måna om att trivas i vårt boende. Därför satsar vi på meningsfulla nyckelobjekt i hemmet.

En pandemisk livsstil

Corona-året har således lett till ett slags pandemiskt resonemang där vi bland annat vill leva mer hälsosamt och satsar därför på nyttig vegetarisk eller vegansk kost. Pandemin pekar också på ett slags paradigmskifte i våra beteenden, där vi verkar gå mot en mer avslappnad livsstil som inte ständigt är på jakt efter nya utmaningar. Vi förflyttar oss även från storstaden och ut i naturen.

Hälsa, gemenskap, aktivism och hållbarhet

Det är årets ledord. Inom teknik för hemmet har vårt nya intresse för hälsan verkligen varit en stor inspiration. Detta mynnar ut i en rad nya produkter för ett renare hem. Till exempel självrengörande garderober, dörrar utan handtag eller blandare som inte kräver beröring. Längtan efter gemenskap syns också i årets trender och mycket handlar om att få ihop människor. Aktivismen genomsyrar trenderna för i år och purpose driven marketing blir allt vanligare. Hållbarhet blir fortsatt viktigt och är numera en självklar del av nya produktlanseringar.

Årets färger

Vilka färger ska du välja i hemmet, på ditt varumärke, din hemsida eller på dina produkter? Här får du svaret:

Jordiga toner

Trendstefan och NCS (Natural Color System) har identifierat årets nya trendfärger och presenterade under gårdagen fyra teman. Det första färgtemat innehåller jordiga toner inspirerade från det ätbara. Här trendar rödbetans röda toner, det mustiga senapsgula, mossgrönt och bruna toner hämtade från mörka träslag.

Källa: NCS
Medelhavet sätter färg

Nästa färgskala inspireras från medelhavet och i reklamer kan man hitta varma eftermiddagsskuggor i var och varannan annons. De sandiga tonerna fortsätter även detta år men kompletteras av ljusblåa toner. Ibiza, Mallorca och Kanarieöarna inspirerar genom urvattnade färger, snäckskal och handgjord keramik.

Källa: NCS
Tillbaka till 80-talet

I år gör 80-talet en comeback och vi väntar en färgskala av intensiva färger i rosa, lila, turkost och gult.  I år vill vi bli mer ungdomliga och lekfulla där nostalgin tar över. Grafiskt och rosor är nyckelmönster för året. Trenden att återanvända fortsätter och vintagetrenden växer.  

Källa: NCS
Nystart

Den sista färgskalan handlar om nystart och det kritvita är tillbaka. I år är det kritvita inte på väggarna utan är snarare ett element i detaljer. Även kolsvarta detaljer ser ut att bli en stor trend. Färgmässigt är årets toner kalla och gråblåa. Nu har mässing gjort sitt och istället tar vita metaller som aluminium och silver plats i våra hem.

Källa: NCS