Det är mycket att tänka på i arbetet med en webbplats. Här listar vi några punkter som vi ofta ser glöms bort under produktion och vid publicering.

1. Mobilen först

Idag är det en självklarhet att anpassa webbplatsen för mobil, men fortfarande är det alltför många som underskattar vikten av en välfungerande mobil webbplats. Många designar främst för desktop, och prioriterar ner mobildesignen till ett nödvändigt ont med massor av kompromisser. Men de allra flesta webbplatser har sin största publik på mobilen, det är där de första relationerna med nya kunder och besökare skapas – eller går om intet.  Så – skapa gärna en flådig desktopsajt, men inte på bekostnad av mobilen!

2. Optimera dina bilder

Bilder på webbplatsen är en inte helt enkel balansgång mellan kvalitet och kilobyte. Du vill ha stora och skarpa bilder som attraherar besökaren, samtidigt som de inte får väga för mycket så att webbplatsen rankas ner hos sökmotorerna, eller laddar långsamt på mobil. Här finns det flera knep att ta till.

En tumregel är att alltid ladda upp fotografier som JPG och inte PNG. JPG-formatet använder sig av en komprimeringsmetod som är anpassad för pixelkompositionen i ett fotografi – jämför med t ex en logotyp eller illustration med större enfärgade ytor eller transparens, där PNG-formatet passar bäst.

Har du möjlighet så behandla bilden i ett bildredigeringsprogram innan du laddar upp den. WordPress beskär och sparar om bilderna i olika format, men du har inte lika full kontroll över resultatet. Originalbilder är ofta väldigt tungladdade, de kan väga många megabyte. Dessa ska aldrig användas i originalformatet på webbplatsen. Använd istället något av de beskurna och komprimerade formaten. Bilder för webb ska ha upplösningen 72 pixlar/tum. Lagom vikt för en bild är runt 100 kb, helst mindre.

Som ofta med WordPress finns det plugins som kan hjälpa till med optimering av bilder. Använd med fördel en lazyload-plugin, som laddar in bilderna först när de scrollas in i viewporten. WordPress har idag automatiskt stöd för srcset – det innebär att en mindre variant av bilden laddas in om besökaren använder mobil.

Filnamn för bilder och filer får aldrig innehålla tecken som åäö eller mellanslag. Det innebär att de inte visas alls i vissa webbläsare. Döp bilder och filer rätt innan de laddas upp. Det finns plugins som korrigerar detta automatiskt vid uppladdning. Däremot är det svårare att rätta till i efterhand.

Webbplats WordPress

3. Säkrare inloggning

När du skapar din användare i WordPress admin kommer WordPress föreslå ett lösenord. Det är långt och innehåller olika bokstäver, siffror och tecken, t ex ”Ynj3aLvMT^HxDtzbKZWvP6&H”. Visst är det frestande att byta till något man kommer ihåg! Men gör inte misstaget att byta lösenord till ”sommar2019” eller liknande, det är som att be om att få ditt användarkonto hackat. Extra utsatt är ditt konto om du har ”admin” som användarnamn – välj gärna något lite klurigare där med.

4. Har du rätt webbhotell?

Det är stor skillnad i prestanda hos olika webbhotell, och sämre prestanda ger längre svarstider, vilket i sin tur ger sämre ranking i sökmotorerna. Billigast är sällan bäst, men det är få webbplatser som kräver de allra dyraste lösningarna.

5. Säker webbplats

Nu för tiden rekommenderas att man alltid har ett SSL-certifikat knutet till webbplatsen. Kanske har du sett att vissa webbplatser visas med en varning i adressraden – ”Webbplatsen är inte säker”. Med ett SSL-certifikat visas istället ett hänglås tillsammans med information om att anslutningen är säker. Många webbhotell erbjuder kostnadsfritt SSL-certifikat. Att inte ha något certifikat försämrar rankingen betydligt hos sökmotorerna.

6. Cache is king

Varje besök på en sida på webbplatsen innebär ett anrop till databasen för att hämta innehållet, och serverkraft för att kompilera filer. Det innebär extra svarstid från servern och är egentligen helt onödigt, även om man har en snabb server och optimerat innehåll. Använd med fördel en cache-plugin, som visar den senast uppdaterade versionen av webbplatsen, utan att behöva hämta all data på nytt varje gång.

Webbplats på datorn

7. Visning vid sökning och vid delning i sociala medier

En väldigt enkel men så viktig grej som ofta glöms bort är: Hur ser det ut när din webbplats listas i sökresultat, och när du delar länkar till din webbplats på Facebook eller Twitter? Den sida som delas behöver vara förberedd, så att rätt bild och text visas vid delning. Är detta inte inställt visas automatiskt den största bilden och inledande texten som hittas på sidan, eller ingen bild alls. Detta kan bli väldigt fel.

Jobba alltid med ditt innehåll, så att det håller en jämn kvalitetsnivå. Inledande text ska vara överskådlig och introducerande till sidans innehåll. Bilder ska vara i rätt upplösning och lämplig storlek.

Ibland är det lämpligt att skapa separat innehåll för sökmotorer och sociala medier. Det finns plugins med funktioner för detta.

8. Google Analytics

Koppla på statistikverktyget Google Analytics för att få information om dina besökares beteende. Det ger så mycket mer än bara besökarstatistik – här får du information om vilka enheter och plattformar dina besökare använder, vilket innehåll som fångar och behåller deras intresse, och motsatsen – har du gjort tillräckligt för att besökarna ska hitta det de söker?

Google eyes

9. Peka om gamla länkar

Om ni lanserar en ny webbplats till företaget som ersätter en tidigare, behöver eventuella gamla länkar som inte längre finns kvar styras om till innehåll på den nya webbplatsen. Brutna länkar i tidigare sökresultat försämrar rankingen i sökmotorer och kan ta lång tid att reparera. 

Lycka till med din nya webbplats och välkommen att höra av dig om vi kan hjälpa till. Läs mer om vår webbutvecklare Isabelle Larsson, som vi samarbetar med, under Om oss.