Ska du skapa en ny grafisk profil eller designa produkter som ska vara supertrendiga i år och 2024 så ska du definitivt läsa detta. Trendspanaren Stefan Nilsson, som reser runt på mässor världen över, har tillsammans med NCS, som är en universell standard för färgkommunikation, tagit fram 2024 års trendfärger. Vi återger några av deras spaningar i detta inlägg. Trendfärgerna delas upp i fyra olika kategorier.

Young Folk

Färgerna blir mer kulörstarka då det digitala kommer närmare oss och vi ser mycket mer digital konst. De har en ungdomlig och neonig färgskala. Vi ser neonfärger överallt, speciellt i grönt, rosa och gult. Detta kombineras gärna med pasteller såsom rosa, blå och vit med lite smutsig känsla då de har lite svart i sig. Färgerna blir mer kulörstarka då det digitala kommer närmare oss och vi ser mycket mer digital konst. Man ska gärna sticka ut och inspireras av gamingkulturen. Under de senaste åren har sök på bilder med tjejer som gamear ökat med 3 000 procent på Pinterest.

Dessa kulörstarka färger fungerar extra bra för grafisk formgivning. Även i formerna ser vi mer ungdomliga uttryck såsom smileys och andra emojis. Gärna att färgerna och formerna står i konflikt med varandra, att man exempelvis gör en logotyp med retrolook i en väldigt modern digital färg. Såsom den brittiska puben Greene King lanserade nya ölsorter med en trendig design.

Wood Kick

Dessa trendfärger hänger ihop med antitrenden att flytta ut på landet, krama träd, äta närodlat och köpa vintage. Man tar in skogen i inredningen och låter mossa och grenar flytta inomhus, man vill ha det vilda snarare än det vårdade. Även torkade blommor vävs in både i tapet och textilier.

Färgerna är mogna och nedtonade. Vi ser mycket brungrått, gröna nyanser tillsammans, massa aprikos och vi letar konstant efter den rätta nyansen av khaki.

Heart/Stop

I denna trend syns tydligast det klarröda. Tänk klassiskt rött läppstift och STOPP-skyltar. Färgen ger en skön nattklubbskänsla och syns bland annat på den högblankt lackade kassadisken i Svenskt Tenns butik i Stockholm.

Röd symboliserar både makt, kärlek, politik, sport, fara och gift och brukar inte gärna användas inom grafisk design då det ses som en färg som ska varna om att något är fel. Men nu är det exakt det du ska göra!

Det amerikanska färgföretaget Benjamin Moore lanserade nyligen Rasberry Blush som årets färg 2023. Färgen kombineras gärna med betonggrått.

Star-Gazer

Denna trend är en lyxtrend. Metallic är tillbaka och vi ser guld på oväntade ställen, både blankt och matt. Det ska inte vara blingigt utan förgyllda detaljer. Exempelvis drivved som förgyllts, guldiga dörrposter, sidobord, med mera. Vi ser även mycket turkost. Turkost är det nya rosa!

Den kungliga färgen mörklila dyker också upp och prydde bland annat tidningen Vogues framsida när drottning Elisabeth II av Storbritannien dog i september förra året. Även DUX gjorde ett samarbete med Nordiska Galleriet där de uppdaterade sin klassiska fåtölj Karin 73 av Bruno Mathsson och gjorde den helt i lila, vilken sålde slut på en gång.